Kırık nasıl tedavi edilir, kırık nasıl anlaşılır
Yeni Güncel Puanlar İçin Aşağıdaki Linkleri Tıklayın
Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralaması 2017 İçin Tıkla
4 Yıllık Bölümler ve Başarı Sıralaması 2017 İçin Tıkla
Kırık, patolojide, aşırı gerilim ya da darbe nedeniyle kemik dokusunun bütünlüğünün bozulması. Bazı özel koşullar kemiğin kırılmasını kolaylaştırabilir. Çocuklarda kemikte yeterince kalsiyum birikimi olmadığından kemik güçsüzdür. Yaşlılarda, özellikle kadınlarda menopozdan sonra, kemik normal yaşlanma süreci nedeniyle güçsüzleşir. Çeşitli dokulardan kaynaklanan kanserlerin kemik dokusuna metastaz yapması da kemiğin dayanıksızlaşmasına yol açar; böyle durumlarda en küçük gerilimler bile kemiğin kırılmasına neden olabilir. Bireyin genel sağlık durumu, beslenme ve kalıtım gibi başka etkenler de kırık oluşması ve iyileşmesinde rol oynar.
Kırığın üzerindeki derinin bütünlüğü bozulmamışsa ve kırık kemik vücut yüzeyinden dışarı çıkmıyorsa basit ya da kapalı kırık, kemik vücut yüzeyine çıkmışsa bileşik ya da açık kırık olarak adlandırılır. Kemiğin zayıflaşmasına yol açan bir hastalık varsa ve kemik çok küçük bir darbe ile kırılmışsa patolojik kırık söz konusudur. Kemik tümüyle kırılmadan çatlar ve bükülürse yeşil ağaç kırığı oluşur, bu durum özellikle çocuklarda görülür. Kırılan kemik birkaç parçaya ayrılırsa tam kırık adı verilir. Kırığa neden olan darbe kemiğin kırılan uçlarının birbirine sıkıca yapışmasına neden olabilir; kimi zaman da kemiğin kırık uçları küçük parçalara ayrılır.
Kırıkta en sık görülen belirtiler o bölgede ağrı ve aşırı duyarlılıktır. Birey hareket ettikçe kırık yüzeylerinin birbirine sürtündüğünü hisseder; kırık olan bölgeyi kullanması çok zorlaşmıştır. Ayrıca bu bölgede biçim bozukluğu ve şişme, deride renk değişikliği görülür; kemiğin normal olmayan hareketler yapabildiği saptanır.
Bütün kırıklarda iyileşme süreci birbirine benzer. Zedelenen kemikte kırık çizgisi çevresinde hızla yeni kemik oluşumu başlar, kırık uçlar birleşir. Yeni doku önceleri yumuşaktır, zamanla kemik sertliği kazanır. Bu dokunun oluşumu sırasında kırık kemik uçları hareket ettirilmemeli, üzerine yük bindirilmemelidir.
Kırığın en önemli komplikasyonları iyileşmenin uzaması, iyileşme sonucunda kalıcı işlev bozukluğunun ortaya çıkması ve işlev yitimidir. Enfeksiyonlar iyileşmenin uzamasına yol açan nedenlerin başında gelir. Enfeksiyon denetim altına alınmadıkça kırık iyileşemeyeceğinden tedavi öncelikle enfeksiyona yönelik olmalıdır. Kemiğin aşırı derecede örselendiği, kan dolaşımının bozulduğu ya da kemik hareketlerinin yeterince kısıtlanamadığı durumlarda, kimi zaman da hiçbir neden olmadan iyileşme uzayabilir. Kırık bölgesinin temizliğine dikkat edilmeli, dikişle ya da deri nakliyle açık yara kapatılmalı, kırık kemik alçı ile sabitleştirile- rek hareketi yeniden kısıtlanmalıdır. Kemiğin aşın derecede örselenmesi ya da uzun süren enfeksiyon nedeniyle oluşan boşluklar kemik parçaları kullanılarak doldurulabilir. Kemik uçlan aynı düzlemde kaynamazsa ya da darbe kemiğin büyük bir bölümünde örse- ienmeye neden olursa kusurlu iyileşme ve biçim bozukluğu ortaya çıkabilir. Kırığın iki ucunun aynı düzlemde birleşmesini sağlamak için kemiğin yeniden kırılması gerekebilir. Çocuklarda kemiğin büyüme merkezinin örselenmesi kusurlu birleşmeye ve kalıcı biçim bozukluğuna neden olur.
Eklemlerdeki kırıklar, düzgün eklem yüzeyini zedeleyebileceğinden çok ciddi bir sorun olarak ele alınmalıdır. Kırık uçları doğru düzlemde birleşmezse eklem hareketi ağrılı ve sınırlı kalabilir; yaşlılarda bu durum sıklıkla eklem iltihabına neden olur. Eklem yüzeylerini düzgün biçimde bir araya getirmek için elle girişim ya da çekme (traksiyon) yeterli olmazsa, ameliyat gerekir. İşlev yitimine yol açan nedenler arasında gereğinden uzun süre hareketsiz kalma, ağır örselenme ve enfeksiyondan sonra nedbe dokusu gelişmesi ile hareketi sağlayan sinirlerin zedelenmesi sayılabilir.
Yeni Güncel Puanlar İçin Aşağıdaki Linkleri Tıklayın
Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralaması 2017 İçin Tıkla
4 Yıllık Bölümler ve Başarı Sıralaması 2017 İçin Tıkla