Bilimsel araştırma basamakları örnek konusunda sizlere bilgi vereceğiz.
Yeni Güncel Puanlar İçin Aşağıdaki Linkleri Tıklayın
Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralaması 2017 İçin Tıkla
4 Yıllık Bölümler ve Başarı Sıralaması 2017 İçin Tıkla
Bilimsel bir araştırma yapmak için takip edilmesi gereken bazı bilimsel araştırma basamakları vardır. Bilimsel araştırma basamakları;
– Problemin Belirlenmesi: Bilimsel araştırma yapılacak olan konu belirlenir. Seçilecek olan bilimsel araştırma konusu; araştırma yapacak olan araştırmacının ilgisini çeken bir konu olabilir.
– Varsayımlar Belirleme: Araştırma konusu ile ilgili varsayımlar ortaya konur. Mesela, “İnsanların şehirlere göç etmesinin nedenlerinden birisi iş olanaklarıdır.” cümlesi bir varsayım yani hipotez cümlesidir.
– Kaynakların Belirlenmesi: Bu basamakta ortaya konan varsayımların kanıtlanabilmesi için araştırma yapılması için gerekli kaynaklar araştırılır ve araştırma yapılacak kaynaklar belirlenir. Saptanan problem konusunda internet, dergi, gazete, kütüphane gibi kaynaklardan araştırmalar yapılır.
– Varsayımların Test Edilmesi: Bu basamakta varsayımların doğruluğu denetlenir. Eğer varsayımlar doğru sonucu verirse bir sonraki basamağa geçilir.
– Raporun Yazılması: Bilimsel araştırma basamaklarının son basamağıdır. Elde edilen bilgi toplanır ve bilgilerin hangi kaynaklardan alındığı dipnot sistemi ile belirtilir. Raporun son kısmında ise indeks ve kaynakça kısmı yer alır.
Bilimsel Araştırma Basamakları Başlıklı Yazımız Hakkındaki Yorumlarınızı Aşağıdaki Yorum Kısmından Hemen Bize Yazın.
Yeni Güncel Puanlar İçin Aşağıdaki Linkleri Tıklayın
Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralaması 2017 İçin Tıkla
4 Yıllık Bölümler ve Başarı Sıralaması 2017 İçin Tıkla